top of page

Mida pulmadeks kinkida?



Minu mõtted ajakirja "Anne ja Stiil" eriväljaandele Unistuste pulmad 2020.

Siinkohal toon ära ajakirjaniku küsimused, millele vastasin.








1. Mida pulmadeks kinkida?

Ma arvan, et kõige parem kingitus pruutpaarile on nende oma lähedased ja sõbrad, kes pulma tulevad. Pulmapidu ei saa pidada selle mõttega, et pulmalised maksavad peo kinni. See on kahe inimese ametlik liit, mida kroonib üks ülimalt lahe ja äge pidu.

Kui aga rääkida kingitustest, siis täna on Eesti pulmades kingituste tegemine pruutpaari poolt väga lihtsaks tehtud. Tavapäraselt on kingisoov juba kutsel kirjas ja peamiselt on selleks lause „Oleme tänulikud, kui kingitus mahub ümbrikusse“. Nii lihtne see siis ongi, valige ilus rahakaart ja sinna poetage omapoolne panus. Panus just selles mõttes, et pulmapidu on kallis sündmus ja eelkõige aitate pruutpaaril nende kulutusi vähendada. Või siis plaanib pruutpaar kingitud raha kasutada reisimiseks või soetavad midagi muud vajalikku.


2. Läbi aegade on üleval küsimus, et kui kinkida raha, siis kui palju?

Summad võivad olla kõikuvad, oleneb, milline on eeleseisev pulmapidu. Peamine, millega arvestada, on ööbimine, kas selle maksab pruutpaar või peate selle eest ise tasuma. Kindlasti panustate oma õe , venna või parima sõbra pulmas kingitustele rohkem. Kui palju täpsemalt kaardi vahele peotada, oleneb ikkagi külaliste võimalusest. Uskuge mind, pruutpaaril on hea meel oma külalisi pulmapeol näha ning seal toimuvast osa võttes panustate te palju rohkem, kui suurte rahasummadega või ülikallite kingitustega.

Kui arvestada, et ainult toitlustuse ja jookide peale kulub ühele inimesele alates 45€ ja sinna lisada ööbimine ning juurde arvestada peokoha, pulmaisa, bändi, fotograafi, videograafi, dekoratsioonide peale kulutatav summa, siis kujuneb ühele inimesele kulutatud summa miinimum 130€. Kingitustele lisaks on pulmakülalistel endal ka omad kulutused- vajadusel uued rõivad, soeng, meik, lilled, transport peokohta jm.

Viheks võin öelda, et paljude pulmadega kokku puutudes, on aruteludes läbi käinud rahalised kingitused alates 100-150€ paari peale.


3. Kui kingitusesoovi ei ole märgitud, siis võite alati pruutpaarilt üle küsida, kas neil on eelistusi. Kui teile antakse lahtised käed, siis kindel valik on kunst, keraamika või vahvad elamused. Tundes oma pruutpaari, on lihtsam kinkida ka tavaeluks vajaminevat. Kuigi arvestades, et täna on abiellujateks paarid, kes juba pikka aega koos elanud ning eluks kõik vajalik enamuses olemas, siis on välja kujunenud ikkagi raha kinkimine.


4. Kinginimekiri ei ole meil Eestis kuigi levinud. Osades riikides on kombeks koostada nimekiri, kus teatud kauplustes on võimalik pruutpaaril endale meelepärane välja valida ja siis saavad külalised teha valiku, kes ja mida pruutpaarile ostab. Meil selline süsteem suures plaanis ei toimi.


5. Pruutpaaride vaatevinklist võib lasta külalistel ka lillede asemel midagi põnevamat kinkida. On kingitud nii veini, loteriipileteid, istikuid kui ka tehtud ülekandeid heategevuseks.


Aga ikkagi kõige suurem kingitus pulmapeol olete oma rõõmsa meelega ja aktiivse osavõtuga teie ise!




Teie pulmakorraldaja aastast 2007

Rita Kaas

Recent Posts

See All
bottom of page